Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

10. obletnica Backstage v Gala Hali

V petek, 21.10.2011 so 10 letnico obstoja in ustvarjanja praznovali ljubljanski punk-rockerji Backstage. Svojo glasbeno pot so začeli oktobra leta 2001 v zaodrju Gala Hale v avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto in tako so tudi dobili ime.

Že čez dobro leto so se prvič podali v studio in posneli pesem z naslovom Confused, ki je sodeč po odzivu občinstva še danes ena izmed bolj priljubljenih. Za pesem so posneli tudi videospot, ki ga je režiral danes cenjeni režiser Mitja Okorn. S pesmijo so osvojili vrh legendarne oddaje Videospotnice, osvajati pa so začeli tudi klubske odre po Sloveniji. Po podpisu pogodbe za snemanje prve plošče leta 2003, so poletje preživeli v studiu in tako je leta 2004 na trg prišla njihova prva plošča s preprostim imenom – Backstage. Za pesem Misel nate je videospot ponovno režiral Mitja Okorn in tako je nastal skorajda kultni izdelek novejše punkrock generacije. Pesem Misel nate je postala tudi popevka tedna na Valu 202 (kasneje še pesmi Dougcajt in Nov dan, nov svet). Backstage so skozi leta nenehno pestile kadrovske težave in tako bi z malo domišljije lahko rekli, da so teh desetih letih igrali po sistemu 4-3-2-4, gledajoč število članov v posamezni eri. Edini originalni oziroma ustanovni član je tako bobnar Luka, več kot polovico obstoja benda pa je prisoten še današnji pevec in basist Mičo. Kakorkoli, leta 2006 je na police prišel drugi album z naslovom Trends are changing, fantje pa so se podali na daljšo klubsko turnejo po Južni Afriki, kjer so več kot zadovoljili tamkajšnje občinstvo. Po ponovni in upamo da tudi zadnji kadrovski menjavi, je konec leta 2010 izšel tretji studijski album z naslovom Independent, ki je bil razprodan v izredno kratkem času, kar je v današnji »piratski dobi« svojevrsten dosežek.

Oder so tako v petek najprej načeli (zdaj že) stari znanci iz Gale Hale, B.T.K. iz Ivančne Gorice. V 45 minutnem nastopu so preigravali tako svoje pesmi, kot tudi obvezni repertoar železnih Blink 182. Fante krasita predvsem energija in uigranost ter dejstvo, da imajo sposobnost zabavljaštva. Po prihodu slavljencev na oder se je pričela dobra stara (že večkrat, a ne prevečkrat videna) veselica. Pod odrom ples na polno, drugje pa nazdravljanje, petje, dretje in ploskanje. Navdušenje. Backstage so  v 10. letih očitno dobili ogromno zvestih poslušalcev, ki jih tudi tokrat niso pustili na cedilu. Kot Backstagei niso pustili na cedilu svojih poslušalcev. Tako so nam podali kronološki pregled ustvarjanja, od prvega hita Confused, do zadnjih pesmi, ki so bile obljavljene na lanskem albumu. Med koncertom se jim je na odru pridružil tudi prvi kitarist Breza in orgličar, ki je zaigral uvod v pesem Confused. Med igranjem pesmi Lori Meyers (NOFX), je ženski vokal odpela še ena gostja, pevka ribniške zasedbe Golliwog. Pričakovati je bilo še nastop prvega pevca, ki je skupino zapustil nekje okoli leta 2005, vendar ga na oder ni bilo. Vsekakor je bilo vzdušje v Gali primerno priložnosti, veselje in proslava v vsakem kotu, na koncu še odpiranje šampanjca in lahko jim le zakličem »še na mnoga leta«.

Tekst: Nejc Praznik
Foto: Nastja Božič