10 ključnih mineralov za športnike

10 ključnih mineralov za športnike

 

1. KALIJ

Ta mineral je istočasno pomemben elektrolit, ki se nahaja v mišičnih celicah in ob natriju regulira nivo vode v telesu. Poleg tega igra kalij kritično vlogo pri omogočanju prenosa električnih impulzov skozi živce do mišic, kar je pomembno za mišično kontrakcijo. Vključen je celo v skladiščenje glikogena (za visoke mišične napore). Slabo razmerje K/Na pripelje do dehidracije, krčev in občutka slabosti.

2. BAKER

Ne samo, da je pomemben za prenos kisika in produkcijo noradrenalina, temveč se je pokazalo, da izboljšuje pretok krvi med izvajanjem vaj.

3. VANADIJ

Tudi če ni dovolj raziskan, se lahko reče, da je vanadij za morske živali tisto, kar je železo za ljudi, vpliva celo tudi na barvo krvi. To, kar je znano, je, da vpliva na skladiščenje glikogena, a pomemben je tudi zaradi ene vrste soli – vanadij fosfata. Mnogi bodybuilderji so prisegali, da so se po uporabi tega minerala počutili bolj čvrsto, kot kdajkoli prej.

4. ®ELEZO

Sestoji iz hemoglobina in je pomembno za prenos kisika v celice. Zaradi česa je to pomembno za bodibilderje? – Sposobnost regeneracije med serijami je neposredno vezana na sposobnosti vašega aerobnega sistema; čim več kisika pride v vaše mišice, tem hitreje se bodo opomogle za naslednjo serijo.

®enske, ki se ukvarjajo z bodbildingom, bi morale polagati posebno pozornost na nivo železa v krvi, ker izgubljajo del železa v menstruacijskem ciklusu in s tem tvegajo anemijo.

5. FOSFOR

Mineral, prisoten v velikih količinah v telesu, je direktno vezan na metabolizem, ker proizvaja visokoenergetske molekule kot: adenosin, trifosfat in kreatin trifosfat. Vezan je na vnos in koriščenje kalcija; pomembno jih je jemati v razmerju 1:1. Fosfor ima prav tako tendenco, da zmanjšuje laktozne kisline v krvi med izvajanjem vaj.

6. NATRIJ

Kot že večina bodibilderjev ve, je natrij elektrolit z najpomembnejšo vlogo pri ohranjanju razmerja tekočin v telesu. Ima tudi pomembno vlogo pri treninguh vzdržljivosti zaradi prenosa dražljajev skozi živce v mišico. Pomembno ga je vnašati v točnih odmerkih, ker lahko prevelik vnos dovede do napihnjenosti tkiva.

7. KROM

Je ključni faktor za toleranco glukoze, pomaga, da se insulin veže na svoje receptorje na tkivu. Z drugimi besedami – pomaga, da insulin prenese glukozo in aminokisline v celice.

8. CINK

Cink je pomemben za rast! Cink je vključen v vse procese rasti v organizmu. Težke vaje z velikimi obremenitvami ekstremno porabljajo cink, zato je zelo pomembno paziti, da je pri bodibilderjih vnos večji.

Cink ima pomembno vlogo v borbi proti raku prostate.

9. KALCIJ

Najbolj zastopan mineral v telesu. Drugi po pomembnosti za bodibilderje: pomemben za konstrukcijo mišice.

Za nas, ki se poslužujemo proteinov je pomembno, da pazimo, da je odmerek fosforja in kalcija v razmerju 1:1, zato ker imajo proteinski proizvodi fosfor v izobilju.

POSEBEJ pomemben je za izgradnjo in vzdrževanje konstantne strukture.

10. MAGNEZIJ

Najbolj pomemben mineral, igra neposredno vlogo v doseganju rezultatov izgradnje in oblikovanja telesa. Pomemben je za sintezo proteinov. Direktna študija univerze v Washingtonu je pokazala, da imajo bodibilderji, ki jemljejo Mg kot dodatek, nekajkrat večjo moč v kvadracepsih!!!

Na koncu…

… minerali so esencialni za vrhunske zmogljivosti, čeprav lahko pretiran vnos dovede do razočaranja, pa tudi do katastrofe. Kot pri vsem je tudi tu važno uravnoteženje.

Avtor: Pedja Petroviæ

Več o podobnih temah si lahko preberete na našem forumu: www.the-xtreme.com

 

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.