| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Firbec Neukročeni 1
|
Objavljeno: Nedelja 12 Oktober 2008 @ 11:25 Naslov sporočila: Vsem ateistom in ateistkam... |
|
|
...želim čimmanj stika z verskimi skrajneži.
Salut. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Sleeping_Beauty

|
Objavljeno: Nedelja 12 Oktober 2008 @ 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
in kaj je poanta te teme!?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Firbec Neukročeni 1
|
Objavljeno: Nedelja 12 Oktober 2008 @ 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
| Si jo (verjetno) že prebrala. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sunshine

|
Objavljeno: Sreda 03 Februar 2010 @ 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz razmišljam o tem, kako naj uradno postanem ateist ali vsaj agnostik, pa sem ugotovila, da je to praktično nemogoče. Čeprav nisem imela besede pri vključitvi v RKC in sem se od kar pomnim upirala članstvu, lahko moje 'izstopne izjave' ne sprejmejo, baje te lahko izpostavljajo kot primerek najbolj izgubljenega človeškega primerka, za katerega mora širna Cerkev molit, ob čemer te baje lahko prav zlobno javno po zobeh vlačijo, da bo prišel nazaj na prava pota, pa do tega, da iz vidika RKC ne morem pravno izstopit, ker sem ji ob krstu postala moralno zavezana, ne glede na moja prihodna dejanja.
Ampak ne glede na vse, nekatere stvari je treba naredit  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wojka
|
Objavljeno: Sreda 03 Februar 2010 @ 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
| sunshine je napisal/a: | Jaz razmišljam o tem, kako naj uradno postanem ateist ali vsaj agnostik, pa sem ugotovila, da je to praktično nemogoče. Čeprav nisem imela besede pri vključitvi v RKC in sem se od kar pomnim upirala članstvu, lahko moje 'izstopne izjave' ne sprejmejo, baje te lahko izpostavljajo kot primerek najbolj izgubljenega človeškega primerka, za katerega mora širna Cerkev molit, ob čemer te baje lahko prav zlobno javno po zobeh vlačijo, da bo prišel nazaj na prava pota, pa do tega, da iz vidika RKC ne morem pravno izstopit, ker sem ji ob krstu postala moralno zavezana, ne glede na moja prihodna dejanja.
Torej če te prav razumem, bi ti formalno izstopila iz rkc, "izbrisala" krst al kako si ti to predstavljaš? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sunshine

|
Objavljeno: Sreda 03 Februar 2010 @ 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
| Ja. Problem je v tem, da jaz lahko dam izstopno izjavo, oni jo fizično sprejmejo, upoštevajo je pa ne. S krstom sem namreč postala moralno zavezana Cerkvi in tega z ničemer ne morem spremenit. Vsaj tako pravijo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Tody

Fakulteta: Ekonomska fakulteta
|
Objavljeno: Sreda 03 Februar 2010 @ 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, in zakaj ti je to tako pomembno? Da bi te izbrisali iz evidence? Ali misliš da bodo tvoja prerepričanja boljša in močnejša, če boš uradno brezbožna?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sunshine

|
Objavljeno: Sreda 03 Februar 2010 @ 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ne gre za to, da bi bila prepričanja močnejša ali slabša. Gre za to, da so moja prepričanja drugačna od njihovih.
In ne, iz evidence me ne glede na moja dejanja, kakšna koli že, ne bodo brisali. Na primer, v popisu prebivalsta se lahko opredelim kot karkoli, tud kot ateist. Po teh statistikah je v SLO tam okoli 40 % kristjanov se mi zdi. Po cerkvenih statistikah je v SLO krščanska večina, ker oni štejejo v to vse krste in zato krščanstvo opredeljujejo kot prevladujočo religijo. Se pravi, da z vsakim lobiranjem pri državi, pa naj bo to novi družinski zakonik ali zakon o verskih skupnostih, umetno oploditvijo samskih žensk ali kaj drugega, lobirajo tudi z močjo moje udeležbe in nestrinjanja z njihovo politiko.
In ker ta statistika ni pravno vezana-v tem primeru bi lahko iz organizacije izstopila, ampak moralno vezana-v tem primeru pač ne morem nikakor izstopit, bodo v vsakem primeru imeli mojo 'podporo'.
Ah, ne tako resno jemat. To je itak samo moj brainstorming, kako naj se iz tega izmotam. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wojka
|
Objavljeno: Sreda 03 Februar 2010 @ 16:45 Naslov sporočila: |
|
|
Tole so prav smešni "problemi"  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sunshine

|
Objavljeno: Četrtek 04 Februar 2010 @ 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
| Vsak ima svoje. Eni imajo premalo denarja, drugi preveč, ene imajo celulit, ene so presuhe, eni se sprašujejo, zakaj jih nihče ne mara, nekateri morajo v vojsko, pa ne bi šli, eni mislijo, da so preveč pametni za ta svet, eni kritizirajo druge, sami pa nič pametnega ne sproducirajo ... Problem na problem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
IsKrIcA

Fakulteta: Ekonomska fakulteta
|
Objavljeno: Četrtek 04 Februar 2010 @ 19:28 Naslov sporočila: |
|
|
| sunshine je napisal/a: | Jaz razmišljam o tem, kako naj uradno postanem ateist ali vsaj agnostik, pa sem ugotovila, da je to praktično nemogoče. Čeprav nisem imela besede pri vključitvi v RKC in sem se od kar pomnim upirala članstvu, lahko moje 'izstopne izjave' ne sprejmejo, baje te lahko izpostavljajo kot primerek najbolj izgubljenega človeškega primerka, za katerega mora širna Cerkev molit, ob čemer te baje lahko prav zlobno javno po zobeh vlačijo, da bo prišel nazaj na prava pota, pa do tega, da iz vidika RKC ne morem pravno izstopit, ker sem ji ob krstu postala moralno zavezana, ne glede na moja prihodna dejanja.
No tole je pol prava "pogodba s hudičem"...v končni fazi od vsake pogodbe pod določenimi pogoji lahko odstopiš ali pa je celo nična - npr. ravno če ni bila podpisana po tvoji volji. Tole bi bil po moje prav zanimiv problem za kakšnega pravnika saj, če mene vprašaš krši čisto vsa pravna načela. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wojka
|
Objavljeno: Četrtek 04 Februar 2010 @ 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
| IsKrIcA je napisal/a: | | sunshine je napisal/a: | Jaz razmišljam o tem, kako naj uradno postanem ateist ali vsaj agnostik, pa sem ugotovila, da je to praktično nemogoče. Čeprav nisem imela besede pri vključitvi v RKC in sem se od kar pomnim upirala članstvu, lahko moje 'izstopne izjave' ne sprejmejo, baje te lahko izpostavljajo kot primerek najbolj izgubljenega človeškega primerka, za katerega mora širna Cerkev molit, ob čemer te baje lahko prav zlobno javno po zobeh vlačijo, da bo prišel nazaj na prava pota, pa do tega, da iz vidika RKC ne morem pravno izstopit, ker sem ji ob krstu postala moralno zavezana, ne glede na moja prihodna dejanja.
No tole je pol prava "pogodba s hudičem"...v končni fazi od vsake pogodbe pod določenimi pogoji lahko odstopiš ali pa je celo nična - npr. ravno če ni bila podpisana po tvoji volji. Tole bi bil po moje prav zanimiv problem za kakšnega pravnika saj, če mene vprašaš krši čisto vsa pravna načela. |
Od kdaj pa imajo pravniki kaj z moralo? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sunshine

|
Objavljeno: Petek 05 Februar 2010 @ 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Če pa pozabimo na pomen tradicije, verjetno tudi zaveza nekoga, brez moči odločanja, k nečemu, kar je nepovratno, ni ravno biser morale.
Pa preden bo spet kdo kaj po svoje razumel. Ne pravim, da je biti vernik slabo, če ti to ustreza. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Nacvrckan

|
Objavljeno: Torek 30 Marec 2010 @ 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
| sunshine je napisal/a: | | Ne pravim, da je biti vernik slabo, če ti to ustreza. |
Ne biti tako popustljiva do vernikov. Ne govorimo o verovanju v super heroje iz stripov ampak v krščanskega Boga, skupaj z vsemi spremljajočimi rituali, ki jih vodijo cerkveni predstavniki v institucijah z močnim družbenim vplivom! Se izplača vsaj pretipati v čemu se kaže ta ustreznost?
Ja, res ni slab izbor, če ta svobodna osebna odločitev posameznika tudi ostane v okviru posameznika in ne vpliva brez pristanka na nikogar več. Niti ožje prijatelje, ne družino, sploh pa pod nobenim pogojem ne na otroke. Ampak to nekako ni za pričakovati. Še več, ta krog se kvečjemu širi, saj verstva funkcionirajo na precej močnejši ikonografiji, množičnosti in družbenem vplivu. Širi zelo pogosto na račun vzgoje, indoktrinacije v otroštvu. Po take vrste zlorabi ima še čas le redko moč odmrzniti možgane.
Ostane pripadnost čredici, ki se odlikuje po svoji nekritičnosti, podrejenosti, netolerantnosti, odsotnosti kritičnega mišljenja, včasih celo razuma nasploh. Zakaj ta beg pred svobodo, odgovornostjo in močjo lastnih prepričanj? Beg pred soočanjem z resničnostjo za ceno kontrole, ustrahovanja, čaščenja nespremenljivosti, moraliziranja in mitologije iz zelo oddaljene preteklosti. Čas je že, da takšna verovanja postanejo to kar so. Davna, davna preteklost, ki nima nič opraviti s stvarnostjo. Zdaj so drugi časi. Kapitalizem… in tudi Bog je službeno (poslovno) odsoten.
Zato pravim, da biti vernik prinaša bore malo dobrega. Ali pa ni slabo biti odvisen, če ti to ustreza? Odvisen od… česarkoli. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sunshine

|
Objavljeno: Torek 30 Marec 2010 @ 17:19 Naslov sporočila: |
|
|
| Če ti to ustreza v smislu, da ti to prinaša notranji ali kakršen koli drugi mir. Ob pogoju, da nekdo drug lahko najde mir na svoj lasten, nenasilen način. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Forum
-> ČLOVEK |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran 1, 2 Naslednja
|
| Stran 1 od 2 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|